Deze blog werd verplaatst naar Kartblog.info.

Ik hoop ook op het nieuwe domein een antwoord te kunnen geven op al je kartvragen!
Vergeet je ook niet in te schrijven op de gratis nieuwsbrief.

vrijdag 28 mei 2010

Houding tijdens het rijden

De houding als piloot is de eerste belangrijke stap. Enerzijds om goed te kunnen rijden, maar anderzijds ook om de andere rijders in het veld te gaan beïnvloeden. Een stevige houding toont aan de je het meent, dat je tot op het bot zal rijden.

Eens je in je kart gestapt bent, strek dan eens goed de armen op het stuur en druk zo je lichaam in het stoeltje. Leg daarna de armen relaxed op het stuur, klaar om te rijden.

Vele piloten rijden onderhands, met hun handen in een twintig-voor-vijf positie. Dit rijdt op zich makkelijker, maar het lijkt imposanter als je je armen in een tien-over-twee positie houdt. Je kan dus eventueel in het prégrid die sterke houding aannemen en tijdens het rijden nog altijd omschakelen naar de onderhandse houding.

Er zijn ook wel piloten en monteurs die beweren dat je met die bovenhandse houding ook meer grip voorin de kart creëert omdat het alle kracht die je met je armen uitoefent ook wordt overgebracht op de voorkant van de kart. Ik ben echter van mening dat je zo weinig mogelijk kracht uit je armen moet gebruiken tijdens het rijden.
Hiermee deel ik de mening van enkele Britse kart coaches en wereldkampioenen als Davide Forè, die zeggen dat het aantal kracht dat je uitoefent tijdens het rijden geen invloed mag hebben op de tijden.

Met andere woorden: als je voelt dat je meer kracht moet zetten om betere tijden te klokken moet je iets aan je fysieke conditie doen ofwel een betere rijhouding aannemen.

TIP: Karten is een fysiek zware sport. Het komt dan ook vaak voor dat er na wat rijden krampen opkomen in de handen en armen. Rechtshandige mensen hebben waarschijnlijk meer uithoudingsvermogen in hun rechterarm. Daarom is het aangeraden om bij de bochten naar links afwisselend met de linkerarm aan het stuur te trekken en met de rechterarm het stuur om te drukken. Voor linkshandige mensen geldt natuurlijk het omgekeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten