Deze blog werd verplaatst naar Kartblog.info.

Ik hoop ook op het nieuwe domein een antwoord te kunnen geven op al je kartvragen!
Vergeet je ook niet in te schrijven op de gratis nieuwsbrief.

maandag 25 januari 2010

Kartbanden veranderen

Kartbanden veranderen is een hel voor vele rijders. Zeker de eerste keer en zeker als het met de blote hand moet gebeuren.
De allereerste keer zat ik er ook maar 3 uur aan te sleuren en trekken en stampen vooraleer er ook maar één voorste bandje af was, dus zelfs de nieuwe er nog niet op!

We zien op Youtube natuurlijk wel veel tutorials over het veranderen van de bandjes, maar meestal toont men dan de enkel de voorste band en is het rubber nog zachter dan boter...

Tijd dus om de camera erbij te nemen, af te zakken naar de garage/kelder en een setje bastaardsbanden, voor en achter: VEGA's!

Wat hebben we nodig?

  • Kniematje voor onder de velg te leggen zodat deze niet beschadigd
  • Handschoenen: niet nodig, maar wel handig, zeker in het begin, want tijdens het wringen durven je vingers al eens op de verkeerde plaats te staan
  • Bandenvet / zeep : bij voorkeur bandenvet
  • Bandenpers
  • Engelengeduld

Band van de velg persen

Meestal zit de band muurvast aan de velg dat je dit niet met de blote hand kan losmaken. (er zijn natuurlijk bereklauwen die dat wel kunnen, maar wij maken het ons hierop nog wel makkelijk).

Bij het van de velg persen moet je vooral letten dat er geen schroefjes aan de binnenkant van de velg zitten. Als die er wel zitten: even losmaken, anders beschadig je de gaatjes voor de schroeven en is de velg voor de vuilbak.

Het principe van een bandenpers spreekt voor zich van zodra dat apparaat voor je neus staat. Het is gewoon een hendel maardoor je meer hefboomkracht kan zetten en zo dus het rubber makkelijker van de velg kan krijgen.

Band van de velg halen

Hier begint de ware fun of frustratratie.


Achterbanden en achtervelgen

  • 0:28 Een velg heeft een korte en een lange inkeping. Leg de velg zo met zijn korte inkeping naar boven en maak een 'deuk' in de band
  • 0:30 Je ziet dat de band al een klein beetje over de velg is aan de kant recht tegenover de deuk.
  • 1:07 Je moet het rubber er enerzijds overtrekken en de velg er anderzijds door duwen. 
Nu is de velg al half uit de band en vanaf nu is het een makkie.
  • 1:10 Duw de deuken langs de binn
  • enkant uit de band zodat die zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt.
  • 1:23 Trek de velg naar jou toe terwijl je het rubber van je weg duwt / over de velgrand duwt of net omgekeerd. Never mind als je je hele lichaam moet gebruiken zoals ik, wij krijgen ze er allerminst met de hand vanaf ;p
Bij deze hebben we het lastigste dus al gehad!

Voorbanden en voorvelgen

Voorbanden zijn kleiner, smaller, makkelijker samen te persen, kortom: makkelijkere poesjes dan die achterbanden.
  • 2:35 Druk de band aan één kant volledig samen
  • 3:12 Evt wat bandenvet als die er niet per direct over wil
  • 3:25 Wederom een kant van de velg drukken en de andere kant trekken terwijl je zoveel mogelijk neerwaartsekracht zet, dat de band zelf niet mee beweegt
  • 3:47 Band is er langs de ene kant uit, nu, net hetzelfde als met die achterste, de tweede kant eruit duwen/trekken
Bij de achterbanden hoef je vooral veel kracht te gebruiken bij het samendrukken en de band is sowieso al wat over de velgrand, terwijl je bij de voorbanden vooral moet kijken of de band wel voldoende over de velgrand komt na het samendrukken.
Meestal is dit bij de voorbanden minder het geval, vandaar ook dat het me wat meer tijd nam, zelfs al hoef je minder kracht te zetten...

Nieuwe band opleggen

Hét belangrijkste bij het opleggen van de nieuwe banden is om zéker ze zeker in de goeie rijrichting te monteren. De rijrichting staat met pijltjes aangeduid op de zijkant van de band.
De eerste band mag je willekeurig monteren, je moet gewoon opletten bij het monteren van de tweede band, dat je de velg goed houdt tov de band.


Achterbanden en achtervelgen

  • 0:27 de kortste kant van de velg duwen we als eerste in de band. 
  • 1:05 je duwt één kant van de band wederom zo ver mogelijk in
  • 1:40 met één hand dus je de band over de velgrand terwijl je met de andere hand aan de overstaande kant van de velg trekt.
  • 1:50 probeer de deuken die je hebt gemaakt in de band eruit te werken.

Voorbanden en voorvelgen

  • 2:36 wederom de kortste kant van de weg éérst in de band duwen
  • 2:46 deuken uit de band even wegwerken
  • 2:52 opnieuw één kant van de band samendrukken zodat er ruimte ontstaat om de band makkelijker over de velg te duwen.
  • 3:20 de ene kant van de velgrand naar jou trekken en overstaande de band over de velg drukken
  • 3:44 opnieuw de deuken uit de band werken: het is normaal dat dit langer duurt omdat je minder speling hebt om die weg te werken dan met een achtervelg.

De band oppompen

Tenslotte moet je de band oppompen zodat deze op de velg 'plopt'. Vandaar dat we de ruimte, de deuken, moesten wegwerken, anders gaat de ingeblazen lucht gewoon verloren... (logisch?)

Let bij het oppompen op dat je nooit over de maximale spanning gaat, anders kan je velg in 1001 stukjes uit elkaar spatten. Deze maximum spanning staat op de velg zelf en is meestal zo'n 4 bar.

Ter algemene preventie zorg je ook best dat de velg zelf weg van je gedraaid is tijdens het oppompen (dus dat je de band in houding houdt om hem naar voren te kunnen rollen).
Moest de velg op dat moment uit elkaar spatten, is de kans al veel kleiner dat je geraakt wordt.


Hiermee zowat aan het eind gekomen. In het begin zal je merken dat achterbandjes moeilijker lijken dan voorbanden, maar eens je de techniek vast hebt is het net omgekeerd omdat je meer speling hebt op de achtervelgen (breder).

2 opmerkingen:

  1. Hallo tom

    Eerst en vooral proficiat met je blog. Heb hier al veel info gevonden over het karten.
    Nu heb ik een vraagje over dit onderwerp. Kan je de band er niet makkelijk afhalen met "lepels". Zo moet je niet voortdurend duwel op die band en kan je hem er makkelijk afhalen. Hem het zelf nog niet gedaan maar wel al veel zien doen op circuit :)

    greetz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Simon,

    Mits wat oefening (video gaat nog wat moeizaam, moet eens nieuwe schieten), kan je een soepele band als groene vega (welke veel recreanten gebruiken) er wel makkelijk met de hand afhalen.
    Voor minder makkelijke banden (bijvoorbeeld witte vega) kan zo'n lepel wel helpen, maar persoonlijk vind ik het niet nodig.
    Zo voel je tenminste de pijn die er ook bij de sport bijhoort:D

    BeantwoordenVerwijderen